Brandpunt
Brandpunt is de afstand tussen de Pinhole en het filmoppervlak. Dit bepaald de beeldcirkel en de beeldhoek.

Pinhole Diameter
Bepaald de scherpte en de hoeveelheid licht op de film. Diameters kleiner dan de optimale diameter zorgen voor teveel lichtafval in de hoeken van het beeld. Grotere diameters zorgen voor kortere belichtingstijden maar een onscherper beeld.
F stop
F stop is de verhouding tussen de Pinhole en het brandpunt. F stop = Brandpunt / Pinhole Diameter
Film Dimensie
De feitelijke afmeting gemeten op de film. De waarde die gebruikt wordt is de beelddiagonaal. De filmdimensie wordt gebruikt voor de berekening van de beeldhoek.
ISO/ASA
De lichtgevoeligheid van de film. Dit staat op de verpakking van de film. Fotografisch papier wat veel gebruikt wordt in Pinhole fotografie heeft een waarde van ongeveer ISO 10.
Optimale Diameter
De scherpste afbeelding wordt gemaakt met de optimale diameter van de Pinhole voor een bepaalde beeldhoek.
Optimale Brandpunt
Het scherpste beeld wordt verkregen bij het ideale brandpunt en een bepaalde diameter van de Pinhole. Wanneer het brandpunt langer wordt de beeldhoek kleiner (tele) Bij een korter brandpunt wordt de beeldhoek groter (groothoek).
Beeldcirkel diameter
Het beeld dat geprojecteerd door de Pinhole vormt een cirkel op de film. De beelddiameter moet groter zijn dan de diagonaal van het filmoppervlak om lichtafval in de hoeken (vignettering) te voorkomen. Beelddiameter = Brandpunt x 1.92
Beeldhoek
De beeldhoek definieert de grenzen van het onderwerp. Een 40° hoek wordt als normaal ervaren, meer dan 50° is een groothoek (wide) en minder dan 20° als tele.
Zonnige dag belichting
Belichtingstijd die nodig is op een mooie zonnige dag. Ook wel de "F/16 regel" of "Sunny Sixteen" genoemd. In plaats van de sluitertijd en de ISO waarde te matchen, de tijdsaanduiding uit de berekening overnemen. Handig bij het testen van een nieuwe camera als uitgangswaarde. Maak in de eerste test ook een aantal belichtingen met de dubbele belichtingstijd.